neem contact op

Toegankelijk publiceren

Breng samen met az grafisch serviceburo je toegankelijkheid op orde. Digitale toegankelijkheid (accessibility) houdt in dat iedereen, ongeacht beperkingen, moeiteloos gebruik kan maken van diverse vormen van digitale informatie en diensten. Dat is niet alleen maatschappelijk goed, maar vanaf 2025 ook wettelijk verplicht door de European Accessibility Act. Bovendien zorgt een digitaal toegankelijke publicatie voor een betere vindbaarheid, een prettige leeservaring en beter hergebruik van de content. Door onze manier van werken zijn we al een heel eind op weg, waardoor we een waardevolle partner zijn in het adviseren en uitvoeren op dit gebied.

Want wat jij, en wij, bedenken voor je boek: dat maken we waar. Van visuele vormgeving tot alle technische details.

Banner accessibility

Welkom bij AZ Grafisch Serviceburo! 

Toegankelijk publiceren houdt in dat uw documenten, zoals brochures, flyers, nieuwsbrieven en rapporten, worden geoptimaliseerd voor toegankelijkheid. Dit omvat het gebruik van duidelijke lettertypen, contrastrijke kleuren en alternatieve tekst voor afbeeldingen, zodat ook mensen met visuele beperkingen de inhoud kunnen begrijpen. Daarnaast zorgen wij ervoor dat uw publicaties ook toegankelijk zijn voor mensen met auditieve beperkingen, door het toevoegen van ondertiteling bij video's en audiobeschrijvingen bij afbeeldingen.

Door gebruik te maken van onze toegankelijk publiceren service, vergroot u niet alleen uw bereik en impact, maar voldoet u ook aan de wettelijke eisen op het gebied van toegankelijkheid. Dit is vooral belangrijk voor overheidsinstanties, non-profitorganisaties en bedrijven die streven naar inclusiviteit en diversiteit.

Bij AZ Grafisch Serviceburo zijn we er trots op dat we ons inzetten voor toegankelijkheid en inclusie. Onze deskundige ontwerpers zorgen ervoor dat uw publicaties voldoen aan de hoogste normen van toegankelijkheid en dat ze er tegelijkertijd aantrekkelijk en professioneel uitzien.

Wacht niet langer en neem vandaag nog contact op met ons om te leren hoe we uw publicaties toegankelijker kunnen maken. We staan klaar om u te helpen uw doelen te bereiken en een breder publiek te bereiken.

Waarom meedoen?

Met ondertekening van het ABC Handvest:

 • Geven uitgevers aan hun publicaties geschikt te maken voor iedereen. Simpel gezegd: je maakt een beter product voor een grotere groep afnemers;
 • Tonen uitgeverijen aan de European Accessibillity Act (EAA) te willen respecteren. Goed dus voor de branche als geheel, maar ook voor iedere afzonderlijke uitgever.

 • Maken uitgeverijen zich klaar voor de toekomst. De European Accessibillity Act wordt momenteel omgezet naar Nederlandse wetgeving; die wordt in 2025 van kracht. Oftewel, het moet toch. Uitgevers die nog niet zijn begonnen, hebben met ondertekening van het Handvest nu een extra stok achter de deur;

 • Zorgen uitgeverijen voor een boost van hun eigen uitstraling (MVO). Iedere ondertekenaar wordt opgenomen in de internationaal groeiende ABC-lijst.

 • Krijgt jouw uitgeverij een plek op de ‘wall of fame’. En daar blijft het niet bij; iedere ondertekenende uitgeverij wordt via kanalen van onze partners in de schijnwerpers gezet. Goed dus voor imago en eigen publiciteit.

 • Behoor je als uitgeverij tot de groep nationale en internationale koplopers op het gebied van toegankelijk publiceren.

Kortom, voor menig uitgeverij met oog voor toegankelijk publiceren zal ondertekening van het ABC Handvest een ‘no-brainer’ zijn. Doe ook mee! Onderteken het ABC Handvest en profiteer van de voordelen!

Stappen zetten

Iedere (middelgrote) uitgever die nu al aanzienlijke stappen wil zetten naar toegankelijk publiceren, maar daar nog niet in heeft kunnen investeren of niet de handjes heeft om het te realiseren.

Toegankelijk publiceren

Toegankelijk publiceren verwijst naar het proces van het maken en verspreiden van informatie die gemakkelijk toegankelijk is voor een breed scala aan mensen, inclusief mensen met verschillende beperkingen. Het doel is om ervoor te zorgen dat de informatie begrijpelijk en bruikbaar is voor iedereen, ongeacht hun individuele mogelijkheden.

Hier zijn enkele belangrijke aspecten om te overwegen bij het toegankelijk publiceren van informatie:

 • Digitale toegankelijkheid: Zorg ervoor dat digitale inhoud, zoals websites, documenten en multimedia, voldoet aan de richtlijnen voor toegankelijkheid, zoals de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG). Dit omvat het gebruik van duidelijke en begrijpelijke taal, het toevoegen van alternatieve tekst voor afbeeldingen, het bieden van ondertiteling voor video's, het gebruik van goed contrast voor leesbaarheid, enzovoort.

 • Inclusieve ontwerpprincipes: Houd rekening met de diversiteit van gebruikers tijdens het ontwerpen van informatie. Zorg ervoor dat de inhoud duidelijk gestructureerd is met gebruik van koppen, subkoppen en alinea's. Gebruik leesbare lettertypen en vermijd het gebruik van uitsluitend kleur om informatie over te brengen. Zorg voor voldoende witruimte en vermijd drukke achtergronden die de leesbaarheid kunnen belemmeren.

 • Alternatieve formaten: Bied alternatieve formaten aan voor mensen die informatie niet op de gebruikelijke manier kunnen consumeren. Dit kan het verstrekken van brailleversies, audioboeken, grote lettertypen, eenvoudige taalversies of toegankelijke PDF's omvatten.

 • Toegankelijke publicaties: Als je informatie publiceert in gedrukte vorm, zoals boeken, brochures of tijdschriften, zorg er dan voor dat ze gedrukt zijn op hoogwaardig papier, met voldoende contrast en leesbare lettertypen. Overweeg het toevoegen van tactiele elementen, zoals reliëfafbeeldingen of braille-indicatoren, voor mensen met visuele beperkingen.

 • Testen en feedback: Verzamel feedback van gebruikers met diverse mogelijkheden om de toegankelijkheid van je publicaties te evalueren. Dit kan gedaan worden door middel van gebruikersonderzoeken, toegankelijkheidsaudits of door samen te werken met toegankelijkheidsdeskundigen.

Door deze richtlijnen te volgen en bewust te zijn van de behoeften van verschillende gebruikers, kun je informatie toegankelijker maken voor een breder publiek. Toegankelijk publiceren draagt bij aan inclusie en zorgt ervoor dat iedereen gelijke toegang heeft tot belangrijke informatie en kennis.

Download Checklist toegankelijke publicaties
Snel naar

Diensten
Over ons
Contact
Algemene voorwaarden

Contact

info@az-gsb.nl
www.az-gsb.nl
070-3 46 73 96
06-17 00 84 79

Gegevens

Floris Grijpstraat 2
2596 XE Den Haag
KvK nummer: 71424865
BTW-nummer: 858710511B01

© az grafisch serviceburo

Delen