Frequently asked questions (FAQ).

Opmaak en DTP.

De leesbaarheid van uw boek.

Lettergrootte.

Het belangrijk dat het corps oftewel de lettergrootte in balans is met de spatiëring, de witruimte en de interlinies in uw boek. Voor iemand die alleen een boek leest zijn het zaken die niet meteen opvallen, maar verkeerde keuze van een lettertype, de lettergrootte en spatiëring kan ervoor zorgen dat het boek er erg onaantrekkelijk uit komt te zien en dat de leesbaarheid van het boek ineens een stuk minder wordt.

U heeft uw manuscript/inhoud klaar en u wilt een professionele opmaak voor uw boek met een opvallend mooie vormgeving, uw boek moet immers onderscheidend zijn ten opzichte van de andere boeken. Uw boek moet opvallen en… verkopen!
Wij hebben juist dat vakmanschap in huis om voor u een mooi boek voor te kunnen opmaken en vormgeven. Een boek dat aandacht trekt, lekker in de hand ligt en goed leest.

Om een boek een goede leesbaarheid te geven, is het van belang dat er zorgvuldig een goed lettertype uitgezocht wordt. Een lettertype dat bij uw boek past. Deze keuze is vrij specifiek, een kinderboek vraagt nu eenmaal om een ander lettertype dan een thriller of roman. Dit lijkt waarschijnlijk een gemakkelijke keuze, maar u moet bedenken dat er duizenden lettertypes zijn waaruit de beste keuze moet worden gemaakt.

Waarin wij u kunnen helpen bij het maken van uw boek. AZ kan u op verschillende manieren helpen bij het opmaken en ontwerpen van uw boek. Daarin kunt u uit verschillende opties kiezen. Dit zijn opties die u al het werk uit handen nemen of opties die u gedeeltelijk in het maken van uw boek ondersteunen.

Workflow aanlever methode opmaak

De handleiding als papieren document geniet wellicht nog steeds de meeste bekendheid, maar ‘online’ en ‘on device’ handleidingen winnen echter aan populariteit. Voor de publicatie van deze verschillende outputvormen bestaan diverse pakketten. Deze authoring/ editing/ publishing pakketten maken gebruik van een database waarin teksten worden georganiseerd. Een goed modulair beheer van deze teksten (met bijbehorende vertalingen) stimuleert hergebruik waardoor de vertaalkosten aanzienlijk gedrukt worden. De meest gebruikte pakketten in de wereld van technische documentatie en het ontwerpen van handleidingen zijn FrameMaker en Author-it.

De voordelen van het opmaak software

Veel schrijvers van gebruikershandleidingen en technische documentatie maken gebruik van dit pakket. Het wordt samen met Arbortext's APP (3B2) gezien als de beste keuze bij XML/SGML automatisering van publicaties.

Er bestaat ook een serverversie van dit programma, dit wordt dan veelal gebruikt om in groepen samen te werken.

De 2017-versie van Adobe FrameMaker is de industriestandaard tool voor het schrijven en publiceren van meertalige technische content op mobiel, web, desktop en print. Werk eenvoudig met ongestructureerde en gestructureerde inhoud in dezelfde documentatie. Werk sneller en slimmer met geavanceerde XML / DITA-mogelijkheden. Publiceer inhoud als responsieve HTML5, mobiele app, PDF, EPUB en meer.

Digitale publicaties.

Een PDF, interactief PDF en e-Pubs.

Digitaal?

Om e-boeken te kunnen lezen op een mobiel apparaat of een pc is speciale software nodig, vaak met Digital Rights Management. Met het woord reader kan de apparatuur worden bedoeld, maar ook deze software. Er zijn vele e-bookreadersprogramma's in omloop. Allemaal gebruiken ze hun eigen formaat. De bekendste readers en formaten zijn: pdf (wordt op mobiele apparaten steeds minder gebruikt), Microsoft Reader, Mobipocket, ePub en het in de volksmond genoemde "pdb"-formaat. Mobipocket was een Frans bedrijf tot het in 2005 door Amazon werd overgenomen. Inmiddels zijn de gebruiksmogelijkheden van dit formaat beperkt, door opkomst van ePub. De Kindle-reader van Amazon kan uitsluitend gebruikt worden met e-boeken in prc-formaat.

Een e-boek (of e-book) is een verzamelnaam voor digitale documenten die weergegeven kunnen worden op een e-reader evenals op beeldschermen van computers en smartphones. Het gaat hierbij zowel om teksten die eerder (of tegelijkertijd) verschenen zijn op papier, dus als conventioneel boek, als om teksten die uitsluitend voor digitaal gebruik geschreven zijn. E-boeken hebben doorgaans net als een gewoon boek een hoofdstukindeling. Zowel teksten, afbeeldingen als animatievideo's kunnen worden weergegeven.

Digitale boeken zijn er in veel bestandsformaten en ze worden op uiteenlopende apparatuur gelezen. Aanvankelijk werden e-boeken gelezen op een desktopcomputer of laptop, later ook op pda's en pocket-pc's, smartphones en andere mobiele apparaten. Het nadeel van veel van de kleinere mobiele apparaten is het kleine beeldscherm dat het lezen bemoeilijkt. Een nieuwe ontwikkeling zijn de gespecialiseerde e-readers op basis van e-paper, zoals de Kindle van het Amerikaanse Amazon of de iLiad van het Eindhovense bedrijf iRex Technologies. Deze apparaten maken gebruik van e-ink waardoor ze een rustig beeld geven, in tegenstelling tot het beeldscherm van een computer of mobiele telefoon. Ze zijn door het gebrek aan kleur en de trage pagina-opbouw minder of niet geschikt voor andere functies, zoals surfen op het web en video kijken. De iPad van Apple presenteert zich ook als apparaat om boeken op te lezen, naast vele andere functies, maar heeft wel een lcd- in plaats van een e-ink-scherm.

De voordelen die gebruikers van e-boeken noemen zijn: licht in gewicht, de mogelijkheid om een haast onbeperkt aantal boeken mee te kunnen nemen, zelf bepalen van de achtergrondkleur en het kunnen instellen van lettertype en/of -grootte. De meer gespecialiseerde e-readers, zoals de iLiad, leveren een groter beeldscherm in combinatie met een langere levensduur van de accu. Bovendien is het beeld scherper. Bij e-Ink verbruikt het apparaat alleen stroom bij het opbouwen van het beeld. Daarna blijven de letters zichtbaar op het "elektronische papier". Daar staat tegenover dat men met dit scherm niet kan lezen in het donker. Soms zit er een lampje aan het apparaat (dat kost natuurlijk wel stroom).

Wat is een ePub file?

EPUB is een e-book bestandsformaat met de extensie .epub die kunnen worden gedownload en gelezen op apparaten zoals smartphones, tablets, computers, of e-readers. Het is een technische norm gepubliceerd door de International Digital Publishing Forum (IDPF). De term is een afkorting voor elektronische publicatie en wordt soms vormgegeven ePub.

Wat is een Kindle file?

EPUB is een gemeenschappelijke ebook formaat rond het web, maar de Kindle kan het niet native lezen. Dat is geen probleem; kunt u bestanden converteren .epub naar Mobi bestanden voor de Kindle te lezen. De sleutel is een gratis stukje software genaamd Calibre.

Wat is een AZW file?

De AZW bestandstype is ontwikkeld door Amazon voor gebruik met hun gamma van de Kindle eBook readers. Het eigen formaat wordt gebruikt voor eBooks die DRM-beveiliging vereisen. Het formaat is hetzelfde als het MOBI bestandstype dat wordt gebruikt voor titels die niet DRM vereisen.

Wat is een eBook file?

ePub-Deze elektronische publicatie is het meest breed gedragen vendor, en kan gebruikt worden op een verscheidenheid van apparaten, waaronder iPad, iPhone, Nook, Sony Reader en Android-telefoon, maar niet op de Kindle. AZW-Gebruikt door Amazon voor de Kindle boeken, AZW bevat vele voordelen van een eerdere formaat genaamd MOBI.

Wat is een PDF document?

Een deel van de woordenlijst Printers: ... PDF (Portable Document Format) is een bestandsformaat dat alle elementen van een afgedrukt document als een elektronische afbeelding die u kunt bekijken, navigeren, afdrukken of doorsturen naar iemand anders heeft gevangen. PDF-bestanden worden gemaakt met Adobe Acrobat, Acrobat Capture, of soortgelijke producten.

Wat is een interactief PDF?

Het creëren van een dynamische PDF-document is een goede manier om een interactieve diavoorstelling te maken. U kunt interactieve documenten met knoppen, films en geluidsfragmenten, hyperlinks, bladwijzers en pagina-overgangen te creëren. U kunt ook het opzetten van documenten in InDesign die kunnen worden omgezet naar formulieren in Acrobat.

az: uw grafisch partner

Verrassend in vele opzichten: professioneel en creatief, flexibel en ambitieus, een team van enthousiaste en creatieve grafici, met ieder zijn eigen specialisme.

Website Content © 2018.

Contact

Spaarneplein 2
2515 VK Den Haag
Nederland

T (070) 346 73 96
M (06) 17 00 84 79
E info@az-gsb.nl